Rode biet burgers

Mijn meest geapprecieerde recept!

Deze rode biet burgers zijn bij uitstek het recept waar de meeste mensen in positieve zin van verschieten. Het lijkt ingewikkelder dan het is omwille van de lange ingrediëntenlijst, maar het is eigenlijk veel bij elkaar zetten, de keukenrobot in en ju! Try it!

Ingrediënten voor 5 burgers:

  • 2 à 3 gekookte rode bieten* (250 g – 300 g)
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 125 g havermout
  • 1 el olijfolie
  • 1 el gebroken lijnzaad*
  • 2 el water*
  • verse bieslook, fijngesnipperd
  • 100 g feta, verbrokkeld
  • Cayennepeper, naar smaak
  • grof zeezout, naar smaak
  • komijn, naar smaak
  • 5 volkoren/rogge hamburger broodjes
  • 50 g rucola salade
  • 1 el tomatenspread of ketchup
  • 1 grote of 2 kleine avocado’s
  • 3 el pijnboompitten

Bereiding:

  • Meng het gebroken lijnzaad met het water en zet apart.
  • Snijd de rode biet in stukken en hak fijn in de foodprocessor. Snijd de rode ui fijn en pers de knoflook.
  • Meng de rode biet in een kom met de rode ui en knoflook. Voeg vervolgens havermout, het lijnzaadmengsel (of ei) en olijfolie toe. Meng alles goed onder elkaar.
  • Voeg tot slot de fijngesnipperde bieslook, verkruimelde feta, cayennepeper, zout en komijn toe.
  • Kneed het rode biet mengsel met de handen tot er een kleverig deeg ontstaat.
  • Rol 5 grote ballen van het mengsel en druk ze plat tot burgers. Leg ze dan minstens een uurtje in de koelkast om ze te verstevigen.
  • Rooster de pijnboompitten in een pan tot ze beginnen geuren en leg apart.
  • Snijd de avocado in plakjes en was de rucola.
  • Verhit een pan met wat vetstof en bak de rode biet burger goudbruin langs beide kanten.
  • Snijd de broodjes open en ga beleg ze met rucola, een burger, tomatenspread/ketchup, avocado en pijnboompitten.

* 1 el lijnzaad + 2 el water kan je vervangen door 1 ei.

Tips:

  • Een anti-kleefpan is geen overbodige luxe, anders vallen de burgers makkelijk uit elkaar.
  • Maak meer burgers en vries ze in om snelle burgers te kunnen maken.